Džejmi Oliver je jedan od najboljih kuvhra svijeta, a ovaj Britanac ovladao je najrazličitijim svjetskim kuhinjama, no i dan danas tvrdi da preferira italijansku.
Nedavno je otkrio i svoj savršen recept za čuveni bolonjeze sos, onaj uz koji se testenina najbolje slaže, a istakao je da je najbolje pripremiti duplu količinu s obzirom da se dobar sos kuha najmanje dva sata. Kako biste sebi olakšali posao narendi put kad poželite špagete – jednostavno polovinu stavite u zamrzivač.
Slavni kuhar tvrdi da je najbolje kada se za bolonjeze koristi pelat iz konzerve, te kada je svo povrće isječeno na kockice slične veličine.
A evo i njegovog detaljnog recepta.
½ kg mljevenog junećeg mesa 50 grama dimljene salame grančica ruzmarina 1 glavica crnog luka 2 šargarepe 2 štapa celera 2 konzerve pelata od 400 ml 1 kašika soka od paradajza 800 ml vode malo maslinovog ulja so i biber po želji.